Yksinyrittäjän kivinen tie
Tarinamaa on luovan kirjoittamisen ja toiminnan keskus sekä blogi. Sivustolla voi tapahtua mitä tahansa - vain mielikuvitus ja luovuus ovat rajana! Sivua ylläpitää huittislaisen Mielikuvitusmaa Oy:n yrittäjä sekä graafinen suunnittelija Marjut Peltola.
tarina, mielikuvitus, luovuus, kirjoittaminen, lapset, nuoret, lastentarvike, liike, Huittinen, lapsi, perheet, nuoret, luova, tekeminen, toiminta, valokuvaus, piirtäminen, ideointi, mielikuvitusmaa, tarinamaa
16237
post-template-default,single,single-post,postid-16237,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Yksinyrittäjän kivinen tie

Pidän kirjoittamista helppona – olen aina ollut parempi ilmaisemaan itseäni kirjallisesti kuin suullisesti. Silti joka kerta, kun on ollut tarkoitus tarttua tähän blogiin ja kirjoittaa tekstiä kevään 2019 aikana pyörineistä ajatuksista, aivot lyövät tyhjää. Mitä sanon? Miten sanon? Mistä aloitan? Lopulta totesin, että pääasia on, kun aloittaa kirjoittamisen ja aloittaa alusta.

Tarinamaa-blogini on elänyt pitkään totaalista hiljaiseloa. Syynä ovat olleet elämässäni tapahtuneet muutokset, sillä vuosi 2018 oli myrskyinen ja sen aikana tapahtui paljon niin hyviä kuin ikäviäkin asioita. Yrittäjyyteni ja työkuviot olivat murroksessa: haastavaa opeteltavaa riitti maaliskuusta alkaen, kun aloitin uuden työn asiakasyrityksessä. Samaan aikaan oli aloitettava toisen oman yrityksen (jossa olin toisena pääosakkaana), Mielikuvitusmaa Oy:n, alasajo ja vielä rinnalla vietävä läpi eräs suuritöinen kirjataittoprojekti iltapuhteina.

Vuoden 2018 aikana moni unelma muuttui tuhkaksi. Vuonna 2016 perustetun Mielikuvitusmaan kivijalkaliike lopetti toimintansa kivuliaalla tavalla, sillä myynnit romahtivat vuoden alussa jo muutoinkin vaikeassa tilanteessa. Lopulta emme voineet jättää edes verkkokauppaa, johon koko olemassaolo perustui, toimintaan. Veimme yrityksen itse konkurssiin. Olin päätynyt tilanteeseen, johon ei minun tarkkana ja huolellisena ihmisenä koskaan pitänyt joutua.

Tuon prosessin myötä tapahtui paljon sellaista, josta kerron nyt tässä kohtaa vain sen, että oppia otettiin rankalla kädellä monin eri tavoin. Oppi ei tullut pelkästään yrityksen lopettamisesta, sillä riskit olivat itselläni etukäteen tiedossa, vaan enemmänkin sen sivujuonteista. Opin paljon mm. ihmisten käyttäytymisestä sekä myös itsestäni.

Nuo mainitsemani sivujuonteet ja aiemmat elämänkokemukseni kaikkine mutkineen ja kompastuskivineen yhdessä johtivat siihen, että henkinen jaksamiseni romahti. Paloin loppuun. Merkkejä oli havaittavissa jo vuoden 2018 loppupuolella, mutta koska oli pakko jaksaa viedä Mielikuvitusmaan konkurssi- ja alasajoprosessi sekä hoitaa IdeaTaskun työt, oli pakko myös jaksaa jatkaa. Tammikuussa 2019 tilanne oli viimein ohi konkurssin osalta, mutta silloin tuli myös pahin romahdus omassa jaksamisessa. Töitä en lopettanut missään vaiheessa, mutta kevensin niiden määrää niin paljon kuin pystyin enkä ottanut kaikkia uusia tarjottuja töitä vastaan (kerroin asiakkaille rehellisesti tilanteeni).

Toipumisprosessi on edelleen käynnissä ja siksi tämän bloginkaan kirjoittaminen ole aiemmin onnistunut, sillä väsymys on painanut monesti edelleen hartioilla. On jo päiviä ja viikkoja, jolloin kaikki sujuu erinomaisesti ja energiaa on, mutta toisinaan ei jaksa oikeastaan mitään ylimääräistä.

Yrittäjyystarinani: vaikeudesta toiseen, mutta monia kokemuksia rikkaampana

Kevään aikana olen miettinyt, että elämäni yrittäjänä on ollut aika pitkälti erilaisista vaikeuksista selviytymistä. Ensimmäisen yritykseni, Markkinointiapu IdeaTaskun, perustin heinäkuussa 2013 ja voisi sanoa, että asiat lähtivät menemään vähän vinoon heti alkumetreillä. Liiketoimintasuunnitelmani oli rakennettu kolmen eri työnhankintakeinon harteille, mutta siitä huolimatta suunnitelmat karahtivat kiville ja päädyin heti lähtöpisteessä siihen, ettei minulla ollut juurikaan töitä. Oli aloitettava täysin nollasta.

Nyt muutamien vuosien kuluttua ensimmäisen yritykseni perustamisestani olen:

 • kokenut monia erilaisia graafisen suunnittelun projekteja – on tehty verkkosivuja, painettuja esitteitä ja muita printtituotteita, suunniteltu logoja, taitettu kirjoja ja luotu ihan omiakin projekteja joista osa on edelleen työn alla (huittislaiset pelikortit esimerkiksi)
 • tavannut ja saanut mahtavia asiakkaita, joista monista on tullut myös läheisiä ystäviäni ja joita ilman en olisi päässyt näinkään pitkälle
 • kokenut unohtumattomia hetkiä, jolloin olen saanut tyytyväisen asiakkaan palautteen lopputuloksesta sekä kokenut kirjanjulkistamistilaisuuksia, joissa olen saanut olla mukana ko. teoksen taittajan roolissa – nämä ovat niitä muistoja, jotka eivät milloinkaan unohdu
 • ottanut oppia lukemattomista tehdyistä virheistä
 • kokenut kovaakin painetta projektin deadlinen painaessa päälle, mutta aina ajallaan niistä selviytyen
 • kokenut hetkittäin luomisen tuskaa – varsinkin kiireessä on joskus vaikea olla luova. Monet alkuperäiset ideat ovat päätyneet roskakoriin tai muotoutuneet ainakin ihan toiseksi monen muutoksen kautta
 • yrittänyt pärjätä mitättömillä tuloilla useamman vuoden
 • avannut kivijalkaliikkeen yhdessä toisen osakkaan kanssa ja suunnitellut verkkokaupan sekä ollut mukana pyörittämässä näiden toimintaa
 • järjestänyt ja kokenut upeita tapahtumia sekä tavannut mahtavia ihmisiä Mielikuvitusmaan toiminnan parissa
 • opetellut kokonaan uudenlaisen työn ulkoisen jalostuksen ja siihen liittyvän Venäjän viennin sekä tuonnin parissa
 • elänyt kolmen äärimmäisen tiukan talouden ja budjetoinnin keskellä (oma talous & kaksi yritystaloutta) – mistä rahaa tehdään, kun sitä ei ole, mutta laskut on hoidettava ajallaan?
 • kokenut sen, josta ei Suomessa ääneen vielä hirveästi muutamia vuosia sitten uskallettu puhua: konkurssin
 • selvinnyt em. kokemuksesta hengissä, vaikka luulin elämäni loppuvan viimeistään siihen

Tuossa oli siis joitakin otteita elämästäni yrittäjänä. Hassuinta on, että minunhan ei koskaan pitänyt päätyä yrittäjäksi – niin vain kävi. Vielä vähemmän minun piti päätyä markkinointialaakin haastavammalle toimialalle: vähittäis- ja kivijalkaliiketoimintaan. Niin vain lopulta kävi. Mietin, miksi olen tehnyt itseni kannalta näin huonoja päätöksiä ja valintoja. Ensimmäistä selittää ehkä lyhyesti sanottuna muiden vaihtoehtojen vähyys ja toisen kohdalla voin vain sanoa: oli olemassa iso unelma, jossa vähittäiskaupan oli tarkoitus olla osa muuta kokonaisuutta. Aiemmasta, vaikeasta yritystoiminnasta huolimatta naiivius ja liiallinen usko asuivat edelleen itsessäni. Näistä virheistä maksetaan vielä tovi jos toinenkin.

Tällä hetkellä elämäntilanne on hieman tasoittunut. Päivät kuluvat suurimmaksi osaksi asiakasyrityksessä työskennellessä ja sivutöinä työskentelen kirjataittoprojektien parissa (ne ovat intohimoni). Läksyni olen kuitenkin vihdoin ja viimein oppinut ja minun on ollut pakko myös ymmärtää, että on oltava muutakin elämää kuin työ.

Yrittäjä ei saa unohtaa omaa hyvinvointiaan

Elämästäni ei ole haasteita puuttunut, mutta toisaalta olen myös kokenut yrittäjänä niin paljon sellaista, mitä en olisi kokenut ilman yrittäjyyttä. Olen maksanut ja maksan edelleen kovia oppirahoja tältä matkaltani, mutta ne ovat olennainen osa elämääni ja auttavat minua jatkossa tekemään viisaampia valintoja. Burnoutin myötä olen joutunut myös perusteellisesti pohtimaan, miten pidän itsestäni ja myös perheestäni parempaa huolta. Tärkein kysymys on myös, mistä onni ja onnellisuus syntyvät?

Tein vuosia töitä ympäri viikon saamatta kuitenkaan töistäni riittävää toimeentuloa ja samalla huomasin sen, että kaikki omat haaveeni, muun muassa tämä Tarinamaa ja kirjoittaminen, ovat jääneet täysin taka-alalle. Heräsin siihen, että eihän tässä ole mitään järkeä! Mitä enemmän siirrän omien unelmien toteuttamista, sitä varmemmalla todennäköisyydellä ne jäävät tekemättä.

Myöskään taloudellisesti kannattamattomassa yrittäjyydessä ei ole päätä eikä häntää: se vain syö yrittäjän terveyden pala kerrallaan, kunnes yrittäjästä ei ole mitään jäljellä.  Hyvinvoinnin olennainen osa on myös taloudellinen hyvinvointi ja riittävä toimeentulo.

Perustin muutama vuosi sitten hetken mielijohteesta yrittäjille ja yrittäjähenkisille oman hyvinvointiryhmän Facebookiin nimellä Pidä huolta itsestäsi, yrittäjä! (https://www.facebook.com/groups/pida.huolta.itsestasi.yrittaja/). Tehtyäni ryhmästä ja omasta tilanteestani lyhyen julkaisun toisaalla Facebookissa keväällä 2019, huomasinkin yhtäkkiä, etten olekaan yksin. Aivan liian moni muukin yrittäjä voi huonosti tai on kokenut loppuunpalamisen syystä tai toisesta. Toivon, että ryhmä tulee elämään ja kasvamaan, jotta se voi toimia yrittäjien tukena ja apuna sekä nostaa pitkällä aikavälillä entistä enemmän esille hyvinvoinnin tärkeyttä.

Blogini tulevasta sisällöstä

Ja nyt kun pääsin vauhtiin, huomaan, että tästä tekstistä tuli pitkähkö. En aio sitä kuitenkaan referoida, vaikka teksti lieneekin rönsyilevä ja sen olisi voinut jakaa moneksi eri kirjoitukseksi. En kuitenkaan ehkä olisi pystynyt julkaisemaan kaikkea monessa osassa, joten tämä meni nyt kerralla “pakettiin”.

Jatkossa tulen kirjoittamaan blogiini niin yrittäjyyteen, hyvinvointiin kuin luovuuteenkin liittyvistä asioista, vaikka alunperin olinkin ajatellut kirjoittavani tänne vain luovuuteen ja tarinoihin liittyvistä asioista. Nyt kuitenkin toivon, että minun virheistäni tai tiedoistani voi oppia joku muukin kuin minä.

No Comments

Post A Comment