Oman itsesi ytimessä
Tarinamaa on luovan kirjoittamisen ja toiminnan keskus sekä blogi. Sivustolla voi tapahtua mitä tahansa - vain mielikuvitus ja luovuus ovat rajana! Sivua ylläpitää huittislaisen Mielikuvitusmaa Oy:n yrittäjä sekä graafinen suunnittelija Marjut Peltola.
tarina, mielikuvitus, luovuus, kirjoittaminen, lapset, nuoret, lastentarvike, liike, Huittinen, lapsi, perheet, nuoret, luova, tekeminen, toiminta, valokuvaus, piirtäminen, ideointi, mielikuvitusmaa, tarinamaa
16430
post-template-default,single,single-post,postid-16430,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Oman itsesi ytimessä

Olen muutamien viime viikkojen aikana kirjoittanut tänne blogiini monta luonnosta mielessä pyörineistä aiheista, mutta olen aina palannut askeleen taaksepäin. Kirjoitan vielä ennen muihin aiheisiin siirtymistä itselläni käynnissä olevasta muutosprosessista, johon olen ajautunut.

Kuka olen ja miten se vaikuttaa yrittäjyyteeni sekä yritykseeni?

Tämän vuoden aikana olen joutunut pohtimaan hyvin paljon kyseistä asiaa. Totaalinen loppuunpalaminen johti väistämättä minut sille polulle, jota kulkiessa on pakko kaivautua syvälle omaan sisimpään ja pohtia: Kuka ja mitä oikeasti olen? Miksi teen nyt sitä, mitä teen? Teenkö niitä asioita nyt, joita todella haluan tehdä?Mistä oikeasti nautin? Mitkä asiat ovat niitä, jotka tekevät minut onnelliseksi? Miksi en nyt toteuta niitä asioita, joita eniten kaipaan elämääni? Miten ja miksi olen ajanut itseni niin totaalisen uupumuksen partaalle? Millaisia valintoja olen tehnyt ja mitä pitää tehdä toisin?

Jo ennen uupumusta ajatuksissani oli ollut pitkään, että minun on pakko lähteä suuntautumaan graafisesta suunnittelusta jollekin täysin toiselle alalle – vaikka olen visuaalinen ihminen ja nautin graafisesta suunnittelusta, se on väistämättä myös se työ, joka minua kuluttaa eniten. Miksi? Koska se vaatii paljon luovuutta yhdistettynä yleensä hyvin kiireiseen aikatauluun ja koska minä haluan aina ylittää itseni sekä asiakkaan toiveet. Haluan potkia itseäni voimalla eteenpäin ja kehittyä suunnittelijana, mutta samalla se syö rankasti voimavarojani ja toisaalta työn pitäisi olla myös taloudellisesti kannattavaa, jota se ei minulle ole ollut. Aikaa on mennyt monesti liikaa suhteessa työn hintaan. Miksi sitten en ole osannut hinnoitella oikein? Tähän on monta syytä ja avaan tätä asiaa lisää myöhemmin.

Minulle teki todella hyvää tehdä totaalinen täyskäännös, kun hyppäsin sattumalta noin 1,5 vuotta sitten töihin ulkoisen jalostuksen, vienti- ja tuontitoimintojen sekä taloushallinnon pariin. Aloitettuani kyseiset työt asiakasyrityksessäni olen huomannut olevani taitava myös numeroiden kanssa ja lahjani pikkutarkkuudessa (jota pidin aiemmin haitallisena ja ärsyttävänä ominaisuutena) onkin nyt erinomaisessa käytössä, minkä vuoksi viihdyn näissä töissä oikein hyvin. Yllätin myös itseni huomattuani tekeväni asioita, joita en ikinä ajatellut kohtaavani edes etäisesti: Venäjän vienti- ja tuontiasiakirjojen laatimista.

Tällä hetkellä teen töitä myös kirjataittojen parissa taloushallinnon töiden ohessa ja se on työtä, josta todella nautin. Olen ollut aina kirjojen suuri ystävä kaikin tavoin: luen itse paljon sekä haaveilen omien kirjojen kirjoittamisesta (tämän aion myös toteuttaa), joten myös kirjataitto istuu erittäin luontevaksi osaksi yritystoimintaani.

Miten pääset eteenpäin? Luota itseesi ja voita pelkosi

Suurin ongelmani on aina ollut huono itseluottamus sekä erilaiset pelot, mitkä ovat vaikeuttaneet oikeastaan kaikkia tekemiäni asioita tähän asti jollain tavalla yrittäjyyteni aikana. Nyt, kun olen joutunut kohtaamaan pahimpia pelkojani ja selviytynyt niistä sekä nähnyt uupumisesta toipuessani ja uusien töiden parissa omat vahvuuteni uudessa näkökulmassa, olen saanut suuren luottamuksen itseeni ja sitä kautta kelpaan nyt itselleni juuri sellaisena kuin olen. Ja kun kelpaan itselleni, sen pitää riittää myös muille.

Myös pelon tunteen selättäminen on ollut erittäin tärkeä osa prosessia ja sen pohtiminen, mitä pelkään ja miksi. Erilaiset pelot rajoittavat todella paljon. Miten paljon olisikaan tapahtunut enemmän, jos en olisi pelännyt? Miten monta asiaa sinulta on jäänyt tekemättä pelon vuoksi?

On vapauttavaa kokea se tunne, kun olet ylittänyt pelkosi: on kuin taakka putoaisi harteilta. Suosittelen lukemaan Henkka Hyppösen kirjan “Pelon hinta”. Vaikka itse en ole ehtinyt lukemaan siitä vieläkään kuin muutaman kymmenen sivua ja ostin kirjan n. vuosi sitten, on tuon teoksen olennaisimman ajatuksen sisäistäminen muuttanut elämäni täysin.

Löydä itsesi, löydä yrityksesi

Muutosprosessi on vielä kesken, enkä rehellisesti sanottuna vielä tiedä tarkalleen, mistä tulen itseni tulevaisuudessa löydämään. Mutta tietyt palaset tuolle tulevaisuuden polulle ovat jo olemassa. Kun olen pohtinut kuukausikaupalla, mitä haluan tehdä ja mikä minut tekee onnelliseksi ja on aina tehnyt, on vastaus kysymykseen ollut kerta toisensa jälkeen se sama: kirjoittaminen ja mielikuvitukseni käyttäminen, tavalla tai toisella. Toinen asia, jonka olen unohtanut itsestäni vielä enemmän kuin kirjoittamisen, on piirtäminen. Kun palaan ajatuksissani lapsuusvuosiini, en kauheasti muuta tehnytkään kuin piirsin tai kirjoitin. Missä meni vikaan, kun ne tipahtivat pois elämästäni jossain vaiheessa?

Heräsin näihin asioihin osittain myös LinkedInin ansiosta, kun lopulta tajusin, että tarvitsen muita luovia ihmisiä ympärilleni. Olenkin löytänyt paljon mielenkiintoisia ihmisiä verkostoihini, kun olen heitä etsinyt, perustanut luovasti ajattelevien ihmisten ryhmän ja keskustellut luovuuteen sekä kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Moni pieni yksittäinen asia on havahduttanut ajattelemaan, että mikä on se oman elämäni suola: mitä minä todella tarvitsen? Yksi olennainen asia on luovuus ja sen harjoittaminen, mutta myös kaltaisiani ihmisiä ympärilleni jakamaan näitä ajatuksia.

Suuren kiitoksen ansaitsee LinkedInissä kohtaamani henkilö, joka oli minulle entuudestaan tuntematon, mutta meitä yhdisti paitsi uupumuksen kokeminen, myös luovuus sekä kirjoittaminen. Juttelimme noin viikko sitten puhelimessa n. 2,5 tuntia yhteen soittoon – se oli todella tärkeä ja antoisa puhelu. Tuosta keskustelusta jäi erityisesti mieleeni tämä ajatus: ole oma itsesi, älä lähde rakentamaan väkisin uusia polkuja. Minusta tuntuu nyt, että olenkin viime vuosina harhautunut nimenomaan omalta polultani ja yrittänyt olla joku muu kuin minä itse. Olen sovittautunut siihen muottiin, jonka muut ovat minulle antaneet. En ole uskaltanut tehdä asioita, koska olen pelännyt muiden mielipiteitä.

Koko yritykseni missio, arvot ja strategia on mietittävä nyt uudelleen. Uudistus on ollut joka tapauksessa mielessä, mutta oikean näkökulman löytäminen on ollut vaikeaa – ehkä juuri siksi, kun olen ollut itsekin täysin hukassa. Koska minä olen koko yritys, myös oman itseni löytäminen vaikuttaa yritykseni todellisen tarkoituksen löytymiseen.

Mieti siis tarkkaan ja kysy itseltäsi: kuka olet ja mistä tulet? Mikä sinua motivoi ja ajaa eteenpäin? Missä olet hyvä ja mitä tahdot elämältäsi? Nämä asiat määrittelemällä on helpompi lähteä tekemään yrityksestäsi juuri sinun itsesi näköistä. Samalla löydät myös ne vahvuudet, joita muut eivät voi sinulta kopioida.

Tätä minä alan tekemään nyt, vasta noin kuusi vuotta myöhässä.

No Comments

Post A Comment